3 toimivaa vaihtoehtoa koiran hampaiden hoitoon

You are currently viewing 3 toimivaa vaihtoehtoa koiran hampaiden hoitoon

Koiran hampaiden hoitoon on olemassa muutamia toimivia vaihtoehtoja. Parhaiten nämä vaihtoehdot toimivat kuitenkin yhdessä.

Koiran hampaiden harjaus

Päivittäinen harjaus on kaiken a ja o silloin kun haluat pitää koirasi hampaat mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Kun otat tavoitteeksi harjata koirasi hampaat joka päivä, ei ole niin vaarallista, jos joku päivä hampaiden pesu sattuu unohtumaan. Jos taas harjaat koirasi hampaat vain kerran pari viikossa, niin silloin väliin jääminen voi kasvattaa harjausvälin jo yli viikkoon. Silloin pöpöt ehtivät rauhassa temmeltää koirasi suussa ja plakilla on entistä otoisammat olosuhteet kiinnittyä tiukemmin hampaiden pinnalle ja väleihin.

Säännöllisesti hampaita harjatessa huomaat myös jos koirasi alkaa aristaa suutaan. Tai saatat huomaat ettei nappuloiden tai puruluiden syöminen enää onnistukaan samalla tavalla kuin ennen. Silloin on aika varata aika eläinlääkärissä tehtävään hampaiden tarkastukseen ja puhdistukseen, ehkä jopa hampaiden kuvaamiseen röntgenillä, jolloin saadaan selville myös hammasjuurten kunto.

Emmi-Pet ultraäänipuhdistus

Emmi-Pet puhdistuksesta ollaan ammattilaisten keskuudessa kahta mieltä. Osa on sitä vastaan ja osan mielestä se on erinomainen lisä muiden hammashoitojen joukossa. Voit lukea lisää meillä tehtävästä Emmi-Pet hammaspuhdistuksesta tästä.

Emmi-Pet puhdistuksella tehtävä hammashoito ei koskaan korvaa eläinlääkärin tekemää hammaskiven poistoa, mutta se on hyvä tapa pidentää hammaslääkärissä käyntien väliä. Monilla koirilla se auttaa todella tehokkaasti vähentämään hammaskiven muodostumista. Tässäkin hoitomuodossa säännöllisyys on tärkeää. Joillakin vanhuksilla, joita ei voida enää rauhoittaa, Emmi-Pet voi olla jopa ainoa vaihtoehto hammaskiven poistoon. Tästä kannattaa kuitenkin aina ensin keskustella eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkärillä tehtävä hammaskiven poisto on aina tehokkain vaihtoehto.

Eli eläinlääkäri on se ainoa henkilö, joka pystyy kertomaan voiko koiraa enää rauhoittaa hammaskiven puhdistusta varten. Se että koirasi on vanha, ei automaattisesti tarkoita sitä, ettei sitä voisi enää rauhoittaa hoidon ajaksi.

“Yksi asiakkaistamme oli 16 vuotias mäyräkoira, jolla oli jo sydänongelmiakin ja silti sen hampaat voitiin puhdistaa rauhoituksessa ja samalla saatiin poistettua huonot heiluvat hampaat. Koiran elämänlaatu (ja sen suosikkiluiden kaluaminen) parani todella paljon sen viimeisiksi elinkuukausiksi.”

Suosittelemme Emmi-Pet puhdistusta niille koirille, joiden hampaita hoidetaan muutenkin säännöllisesti. Jos et hoida koiran hampaita kotona ollenkaan, silloin useimmiten paras vaihtoehto on puhdistuttaa hampaat eläinlääkärin vastaanotolla.

Tässä ennen ja jälkeen kuvat Emmi-Pet -hoidon jälkeen.

koiran hampaiden

Eläinlääkärin tekemä puhdistus

Kun hampaisiin on jo päässyt muodostumaan hammaskiveä, on eläinlääkärin tekemä puhdistus aina tehokkain vaihtoehto. Koiran ollessa rauhoitettuna eläinlääkäri puhdistaa myös ientaskut joita ei muuten pysty tekemään.

Vaikka hampaat olisivat täysin valkoiset ja puhtaan näköiset, voivat hampaiden juuret olla silti vialliset (yksi oire on esim. aivastelu tai pahanhajuinen hengitys). Pelkästään suuhun katsomalla ei juuriston kuntoa siis näe. Siksi eläinlääkärillä tehtävä hampaiden kuvaus röntgenillä tällaisissa tapauksissa on usein paikallaan.

Älä pelkää turhaan koiran hampaiden poistoa. Koiralla on lähtökohtaisesti 42 hammasta, joten muutaman hampaan poisto ei haittaa sen elämää millään lailla. Heiluvat ja huonot hampaat sen sijaan heikentävät merkittävästi koirasi elämänlaatua. Koira myös pärjää vain muutamalla hampaalla, parempi kaksi toimivaa kuin kymmenen huonoa. Jos koiralla on vain muutama hammas jäljellä, täytyy vain tarkistaa että aiemmin syötetty ruoka on sopivaa, riittävän pehmeää tai nappulan koko pienempi.

Suosittelemme vertailemaan eläinlääkäreiden hintoja kaikissa toimenpiteissä, myös hammashoidoissa. Vertailu todella kannattaa, sillä hinnoissa on useiden satojen, jopa tuhannen euron ero yksityisten eläinlääkäreiden/eläinlääkäriasemien tai ketjuihin kuuluvien asemien välillä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla edullisimmillaan yksityisen eläinlääkärin + avustajan tekemä hammaskivenpoisto maksaa alle 100€ tai röntgen + hammaskivenpoisto n. 300€.

koiran hamapaiden

Vanhan koiran (tai kissan) hampaiden hoito rauhoituksessa

Älä suotta pelkää vanhan koiran hammashoitoa. Eläinlääkärit tarkistavat joka kerta, missä kunnossa koira on ja voiko sitä vielä rauhoittaa. Hammaskivenpuhdistukseen ei koiraa tarvitse välttämättä nukuttaa, riittää että se rauhoitetaan sen verran että hoito saadaan tehtyä. Eläinlääkäreillä on myös herätyspiikit heti käden ulottuvilla jos rauhoitus joudutaan keskeyttämään.

Tosiasia on, ettei koira voi viettää onnellista elämää jos sen suussa on rikkinäisiä, kipeitä, heiluvia hampaita tai jos sen hengitys haisee ja sillä on paha ientulehdus. Voit varmasti kuvitella miten kipeä oma suusi olisi jos hampaissasi olisi reikiä, hammaskiven aiheuttamaa ientulehdusta.

Annathan siis koiravanhuksellesi (ja kissallesi) arvokkaan vanhuuden pitämällä myös sen hampaat sellaisessa kunnossa, että se voi nauttia ruokahetkistään ja makupaloista koko sen loppuelämän ajan.

Vastaa