Näin hoidat koirasi hampaat hellästi ja tehokkaasti kotona

You are currently viewing Näin hoidat koirasi hampaat hellästi ja tehokkaasti kotona

Koirasi hampaat tarvitsevat hoitamista yhtä paljon meidän ihmistenkin. Yleisin syy koiran pahanhajuiseen hengitykseen on hampaissa oleva plakki ja hammaskivi tai ientulehdus. Koirat ovat yksilöitä, joten toisille koirille vain muodostuu hammaskiveä enemmän kuin toisille. Koiranruoka ja -herkut, syljen koostumus, suun ja hampaiden anatomia vaikuttavat hammaskiven muodostumiseen.

Paljon tai pelkästään pehmeää ruokaa syövillä koirilla hammaskiveä muodostuu helpommin kuin nappuloita tai muuta kovaa rouskuttavilla kavereilla. Pehmeä ruoka jää hampaiden väliin ja luo loistavat olosuhteet suussa majaileville bakteereille. 

Kun opetat koirasi jo pennusta pitäen kuono-osan kosketteluun ja hampaiden hoitoon, saatat välttää jatkossa satojen eurojen hammaslääkärikulut. Huomioithan kuitenkin pennun hampaiden vaihtumisen. Silloin koirasi hampaat ja ikenet saattavat olla arat, joten vältä silloin liiallista suun käsittelyä.

Markkinoilta löytyy useita erilaisia hoitotuotteita sekä hammasherkkuja. Löydät niistä varmasti myös omiin tarpeisiisi sopivat vaihtoehdot. Muistathan kuitenkin, ettei mikään hammasherkku korvaa jokapäiväistä hampaiden harjausta! 

koirasi hampaat

Kertakäyttöiset hampaiden puhdistusliinat

Hampaiden puhdistusliinat ovat käteviä silloin, kun haluat pyyhkäistä koirasi hampaat ja hampaiden pinnat pikaisesti esim. syömisen jälkeen tai vaikka mökkireissulla. Ne eivät kuitenkaan ole riittäviä ainoina puhdistusvälineinä. Puhdistusliina liukuu hampaiden päällä, eikä puhdista hampaiden välejä kuten hammasharja.

Puhdistusliinat ovat loistava vaihtoehto pennun (tai aikuisen koiran) totuttamisessa hampaiden puhdistukseen. Kiedo vain liina sormesi ympärille ja pyyhi hampaat hellästi. 

Hammastahnat

Edullisimpien tahnojen teho perustuu siihen, että harja liukuu helpommin hampaiden pinnalla. Joissain tahnoissa on koiran mielestä miellyttävä maku ja ne antavat harjata sen takia helpommin. Suurin puhdistava hyöty tulee kuitenkin harjausliikkeestä, ei niinkään hammastahnasta.

Entsyymejä sisältävät tahnat ja geelit

Laadukkaat tahnat ja geelit sisältävät tehokkaampia ainesosia ja näin ollen jäävät vaikuttamaan suuhun vielä harjauksen jälkeenkin. Osa entsyymeistä reagoi syljen kanssa ja pehmentää mahdollista hammaskiveä. Kun hammaskivi on pehmeämpää niin se irtoaa hampaista jopa itsestään esim. koiran järsiessä puruluita tai sen leikkiessä erilaisilla leluilla. 

Suosittelemme aina harjausta, vaikka hammasgeelipaketin kyljessä mainostettaisiin että sen voisi vain levittää suoraan hampaisiin. Käytäthän aina vain koirille tarkoitettuja hammastahnoja ja -geelejä!

Sormihammasharja, tavallinen hammasharja, kaksi- tai kolmipäinen hammasharja?

Sormihammasharjalla voi olla helpompi opettaa koira harjaukseen, kuin normaalilla hammasharjalla. Suosittelemme silikonista valmistettua sormihammasharjaa, koska se on huomattavasti pehmeämpi koiran huulia ja ikeniä vasten, kuin kovamuovista tehdyt versiot. Silikonista valmistettu harja myös joustaa oman sormen liikkeitä paremmin, joten se tuntuu monista koiristakin mukavammalta suussa. 

Erinomainen vaihtoehto on myös ihan tavallinen pikkulapsille tarkoitettu hammasharja. Siinä on tarpeeksi pieni harjaosa ja pehmeät harjakset, joten se on mukava käytössä. Varsinkin koirilla, joilla on todettu parodontiitti (hampaan vieruskudoksen tulehdus) ikenet saattavat olla todella herkät. Tämä vaihtoehto on usein paras ihan pienien koirien suuhun.

Kaksi- tai kolmipäinen hammasharja kuulostaa ihanan tehokkaalta vaihtoehdolta, koska se puhdistaa samanaikaisesti useampia hampaan pintoja. Vaikka näitä harjoja on saatavilla myös pikkukoirille, ovat ne kuitenkin usein liian isoja pikkukoiran suuhun. 

koirasi hampaat

Koirasi hampaat ja hammasherkut

Markkinoilla on useita eri herkkuja, joita mainostetaan hampaiden puhdistamiseen. Niiden teho perustuu herkkujen ainesosiin tai muotoon. Ne ovat hyvä lisä niille päiville, kun hampaiden harjaus jää väliin.

Monisakaraiset herkut auttavat silloin, kun koira järsii niitä hitaasti. Mutta jos koirasi puraisee pari kertaa ja nielaisee herkun isoina paloina niin silloin niistä ei ole juuri hyötyä hampaiden puhdistuksessa. Sitkeät naudanvuota-, hirvi- ym. puruluut ovat hyviä ja tehokkaita vaihtoehtoja. Koiran järsiessä niitä on se verrattavissa kunnon hampaiden harjaukseen. 

Maistuvat ja lihaisat hammasherkut, jotka sisältävät mm. merilevää auttavat tutkitusti vähentämään hampaiden pinnoille muodostuvaa plakkia ja hammaskiveä. 

Markkinoilla myydään myös eläimille tarkoitettua merileväjauhetta joka vain lisätään ruoan sekaan. Mutta jos koirasi nirsoilee ruoan kanssa niin se voi olla huono vaihtoehto, koska jauhe ei ole koirasi mieleen niin koko ruoka voi jäädä syömättä.

Tarkistathan aina raaka-aineista ettei koirallesi tarjoamissa hammasherkuissa ole sokeria tai etteivät ne ole liian energiapitoisia. Sellaisiakin herkkuja valitettavasti markkinoilla on vielä tälläkin hetkellä myynnissä.

Vastaa