Tervetuloa Lauran Trimmaamon vinkkien ja erikoistarjousten pariin!

You are currently viewing Tervetuloa Lauran Trimmaamon vinkkien ja erikoistarjousten pariin!
Koiran pesuhetki

Tämä koiran pesuun liittyvä blogi aloittaa sarjan, jossa kerromme ajankohtaisista koiran hoitoon sekä trimmauksiin liittyvistä asioista.

 

 

Kerron tässä ensimmäisessä blogissa omia ajatuksiani yleisesti koiran pesusta sekä muutamia pieniä ja helpottavia käytännön vinkkejä, jotka ovat auttaneet minua omassa työssäni.

 

 

Toivottavasti saat tästä kirjoituksesta hyödyllisiä vinkkejä itsellesi koirasi pesuun ja hoitamiseen.

Pesuiloa!

– Tiina –

Miten usein koira pitää pestä?

Pesupäivä, jee!

Koira tulisi pestä aina kun se haisee pahalta, on likaisen tai rasvaisen tuntuinen.

Eli jos tuntuu että haluat pestä kätesi koirasi rapsuttelun jälkeen, on se jo selvä merkki siitä, että on aika kaivaa koirashampoot esille.

 

Pesuväli vaihtelee myös rodun ja turkinlaadun perusteella. Esim. villakoiria sekä muita villavia rotuja pestään noin 2-5 viikon välein, valkoisia jopa 10-14 päivän välein. Samoin takkuaikana, kun pentu vaihtaa aikuisen turkkiin, säännöllinen pesu noin parin viikon välein auttaa. Pesu pitää turkin puhtaana ja puhdas turkki ei takkuunnu niin helposti. Pölyinen ja likainen karva takkuuntuu huomattavasti enemmän. 

 

Koirat ovat myös yksilöitä likaantumisen suhteen. On prinsessoja, jotka eivät to-del-la-kaan kaivele kuoppia tai sotke muutenkaan itsenään ja sitten on niitä rasavillejä, jotka käyvät lenkeillä läpi joka ikisen ojan. Kumpi sinun kotonasi asuu?

 

Mitä koirarotuja voi pestä?  

 

Jos sinulla on koira, jota trimmataan säännöllisesti niin pesut ja muut turkinhoidot ovat sinulle jo todennäköisesti itsestäänselvä asia. Mutta mikäli koirasi ei kuulu trimmattaviin rotuihin, silloin koiran peseminen saattaa tapahtua vain kerran vuodessa, tai ei edes silloinkaan.

 

Kaikki rodut kuitenkin likaantuvat, osa turkinlaaduista vähemmän kuin ne valkoiset pörröiset puudelit, mutta likaantuvat kuitenkin. Esim. vesikoiraa mainostetaan helppona rotuna, ettei sitä tarvitse harjata ja juurikaan pestä. Useita vesikoiria trimmanneena olen kuitenkin sitä mieltä, että se on rotumääritelmästä huolimatta vanhentunut ajattelutapa. Myös tässä rodussa pätee sama kuin muissakin roduissa mitä ei pestä usein, mitä harvemmin koiraa pestään, sen huonommassa kunnossa yleensä koiran iho on.

 

Vielä en ole nähnyt koiraa, jonka iho olisi huonossa kunnossa siksi, että sitä on pesty liian usein (koirashampoolla). Mutta päinvastaisia tapauksia olen nähnyt useita. Liian harvoin pestyillä koirilla on poikkeuksetta hilseileviä ja kutisevia ihoja sekä muita iho-ongelmia.

 

Oma kokemukseni iho-oireiden hoitoon on se, että usein pelkkä säännöllisten pesujen aloitus oikeanlaisilla aineilla on auttanut, ihon ja turkin kunto on alkanut paranemaan. 

Kun koira pelkää vettä 

Jos koiraa ei ole totutettu pesuhetkiin, saattaa pesupäivä olla kummallekin enemmänkin hermoja raastava tapahtuma kuin rentouttava yhdessäolon hetki.  

Mikäli omistat koiran jolla on lyhyt turkki tai se ei kuulu normaalisti trimmattaviin rotuihin, kannattaa se silti opettaa pesuihin jo pennusta pitäen. Jos pentuaika on oman koiran osalta jo takana niin parempi on kuitenkin aloittaa harjoittelu nyt, kun koira on vielä terve.

 

Jos koira sairastuu vanhempana esim. johonkin lääkepesulla hoidettavaan ihosairauteen (tai vaikka pyörähtää lenkillä jonkun kamalan hajuisen raadon päällä) niin on hyvä, että pesu olisi koiralle jo tuttu juttu. Vanhoilla päivillä tapahtuvat pesuhetket eivät sitten pelota ja rasita turhaan koiran (eikä omistajan) sydäntä.

 

Miten valita oikeanlainen shampoo?  

 

Saman rotuistenkin koirien turkinlaatu vaihtelee tosi paljon, pumpuliturkista karkeaan villaan. On siis mahdoton sanoa, että vain joku tietty shampoo sopisi tietylle rodulle. Osa koirista tarvitsee hoitavampaa pesua ja osalle riittää hyvin aivan perusaineet.

 

Eläimille tehdyillä tuotteilla ei ole samaa valvontaa kuin ihmisten tuotteilla. Niitä voidaan markkinoida ja kehua juuri niin paljon kuin valmistajat ja myyjät haluavat ja moraali antaa myöten. Siksikin oikean tuotteen löytäminen pelkkien myyntitekstien perusteella voi olla hankalaa.

 

Meillä on myynnissä vain niitä vaihtoehtoja, joita olemme testanneet ja hyviksi todenneet. Olemme olleet myös mukana muutaman suomalaisen yrityksen testaajina, kun he ovat kehitelleet markkinoille uusia tuotteita.

 

Väriä korostavat ja hoitavat shampoot

 

Kun haluat korostaa turkin väriä, kannattaa valita sellainen shampoo, jossa koiran turkin väri on otettu huomioon. 

 

Kuvassa meidän asiakkaiden eniten ostamat väriä korostavat shampoot (tummat turkit: Groomer’s Edge Emerald Black ja valkoiset turkit: Groomer’s Edge Alpha White). Ne eivät sisällä mitään värjääviä ainesosia, joten jos esim. mustassa koirassasi on joku valkoinen täplä, se ei värjäänny mustaksi.

 

Kun haluat vaihtelua pesuihin, suosittelen syväpuhdistavan tai väriä korostavan shampoon rinnalle toiseksi vaihtoehdoksi sellaista shampoota, missä on ihoa ja turkkia hoitavia ja tasapainottavia raaka-aineita.

Shampoon vaahdottaminen

 

Harva koira tykkää kylmästä vedestä, joten huolehdithan, että vesi on koiralle mukavan lämpöistä. Jos koira aristelee vettä, kannattaa kastelu aloittaa esim. takajaloista. Etujalat ja niskan alue ovat yleensä koiran herkimmät paikat.

 

Kastele turkki kauttaaltaan ja mikäli koiralla on paksu tai pitkä turkki, puristele turkkia kuin villapaitaa niin vesi menee ihoon asti eikä vain liu’u turkin pintaa pitkin.

 

Levitä sen jälkeen laimennettu shampoo ympäri turkkia ja vaahdota kunnolla. Usein jalkojen alaosat ovat muuta turkkia likaisemmat ja ne tarvitsee vaahdottaa kahteen kertaan. Voit myös aloittaa pesun niin, että kastelun jälkeen levitätkin ensin laimentamatonta shampoota jalkojen likaisimpiin kohtiin ja vasta sen jälkeen levität laimennetun shampoon muualle. Näin shampoo ehtii vaikuttamaan pidemmän aikaa.

 

Mikäli shampoo ei vaahtoa kunnolla, on koira edelleen likainen. Joko käyttämäsi shampoo ei ole tarpeeksi tehokasta ja puhdistavaa, tai sitten olet laimentanut sitä liikaa.

 

Pesun jälkeen muista huuhdella shampoo kunnolla pois joka paikasta, sillä iholle jäänyt shampoo saattaa ärsyttää ihoa ja alkaa kutittamaan koiraa.

 

Millä saan pihkan tai muun inhottavan mönjän pois tassunpohjasta?  

 

Itse käytämme näissä tapauksissa (Fairy) astianpesuainetta. Se ei ole suositeltavaa usein käytettynä tai missään nimessä koko koiran pesuun, koska se on aivan liian ”puhdistavaa”. Mutta tässä tapauksessa se on loistava apu juuri tuollaisten mönjien pois pesemiseen. 

 

Harva koirashampoo on niin tehokas, että pesisi tassunpohjan puhtaaksi, sillä koirashampoon idea on nimenomaan jättää iholle koiraa suojaavaa ohut rasvakerros. Jos kyseessä on pihka, piki, tai muu todella tiukkaan karvoihin pakkautunut lika, kokeile Fairya tai vastaavaa.

 

Pese tassunpohjat esim. näin:

Kastele tassunpohjat ja tiputa sinne muutama tippa Fairya. Hiero se kunnolla anturoiden ja varpaiden väliin, ”rapsuta” kynnellä pihkan tai mönjän kohdalla ja yritä irrottaa sitä karvoja ”rapsutellen” irti tassunpohjasta, mutta älä revi väkisin. 

 

Jos saat möykkyä rapsuteltua tarpeeksi irti ihosta niin silloin se on helpompi ajaa pois koneella (esim. 40 terä). En suosittele koskaan leikkaamaan saksilla jos et näe selvästi, missä kulkee ihon ja takun raja. Koneella ajaminen on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto.

 

Voit levittää pesun jälkeen halutessasi tassunpohjiin vielä erillistä tassurasvaa, jos ne tuntuvat kuivilta. Valitse siinä tapauksessa mahdollisimman luonnonmukainen salva tai rasva, joka hengittää eikä tee ihoa hautovaa kalvoa.

 

Jos iho punottaa tai on muuten aran näköinen, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kotimaista Solhedsin Derma2 luomuvoidetta, sitä voit käyttää muihinkin nirhaumiin. 

 

Valitettavan usein koirilla on tapana hoitaa omia haavojaan nuolemalla ja sen takia ne lähes aina tulehtuvat ja ovat sitten vaikeammat saada kuntoon. Tämä voide auttaa ettei koira nuole ärtynyttä ihoa. Siinä on yrttimäinen tuoksu ja se tuntuu kielenkärjessä “kirpeälle”.  Vaikka tuote on suunniteltu eläimille, on se erityisen hyvä myös omien hyttysten pistoksiin; kokeile niin huomaat miten se rauhoittaa hetkessä kutinan. 

 

Tarvitseeko koira hoitoainetta?  

 

Hoitoaineen tarve riippuu koiran turkinlaadusta ja -pituudesta sekä ihon kunnosta. Se myös suojaa turkkia kuumuudelta silloin, kun se kuivataan pesun jälkeen föönillä.

 

Varsinkin talvisin pakkassää ja asuntojen lämmitys kuivattavat sisäilmaa ja turkista tulee sähköisempi. Me käytämme trimmaamolla talvisin hoitoainetta myös lyhytturkkisilla koirilla. 

Kun turkki ei ole sähköinen niin sitä on helpompi harjata ja trimmata. Lopputulos on siisti ja tasainen, kun turkki pysyy paikallaan eikä ”lennä ympäriinsä”. 

 

Jos et ole varma, mikä shampoo ja hoitoaine olisi paras sinun koirallesi, ota yhteyttä ja kerro minkälainen karvakaveri sinulla on. Autamme mielellään valitsemaan valikoimistamme olevista tuotteista juuri sinun koirallesi sopivimmat vaihtoehdot.

Hoitoaineen laimennus

 

Hoitoaineen laimennussuhde vaihtelee paljon eri tuotemerkkien välillä. Myös ihon ja turkin kunto vaikuttaa siihen, miten paljon hoitoainetta kannattaa laimentaa. 

 

Jotkut hoitoaineet on valmistettu niin, että niitä voi käyttää vain laimennettuna ja ne on huuhdottava kokonaan pois turkista. Mutta markkinoilla on muutama hoitoaine, joita voidaan käyttää useilla muillakin tavoilla. 

 

Tässä esimerkki Groomer’s Edge Solution hoitoaineen käyttöön eri vaihtoehtoja:

 

Tiukan yksittäisen takun selvitys: 

Hiero hoitoainetta takkuun sellaisenaan ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Auo/levitä takkuja sormilla harvemmaksi “mytyksi” ja karstaa takku auki ennen pesua. 

 

Normaali pesu: 

Laimenna hoitoainetta turkin kunnon ja paksuuden mukaan ja huuhtele pois. 

 

Voit myös laimentaa reilusti ja huuhtoa hoitoaineen huolimattomasti pois. Varsinkin takkuaikana tämä on hyvä vaihtoehto, sillä turkkiin jäävä hoitoaine helpottaa harjausta sekä suojaa turkkia föönaamisen aikana. 

 

Käyttö harjausnesteenä: 

Laimenna niin paljon, että laimennettu hoitoaine tulee ulos suihkepullosta. Mikäli laimennus on liian “paksu” se tulee ulos suihkepullosta liian isoina pisaroina (tai ei ollenkaan) ja jättää turkin “lähmäisen” tuntuiseksi. 

 

Groomer’s Edge Solution hoitoaine ei sisällä turhia lisäaineita, joten ethän laimenna sitä kerralla liikaa, koska se säilyy laimennettuna vain muutamia päiviä. Laimentamaton hoitoaine sen sijaan säilyy vuosia.

 

Lue lisää Solution hoitoaineesta.

Tässä vielä lopuksi muutamia pesuhetkeä helpottavia apuvälineitä ja vinkkejä.

Löydät alla olevat tuotteet verkkokaupastamme.

 

Omat sekoituspullot shampoolle ja hoitoaineelle nopeuttavat, kun sinun ei tarvitse kesken pesun alkaa huuhtelemaan pulloa ja laimentamaan hoitoainetta samaan sekoituspulloon. 

 

 

Varsinkin paksujen ja pitkäturkkisten koirien pesussa saat levitettyä laimennetut aineet helpommin koko turkkiin ja ihoon asti, jolloin pesutulos on kauttaaltaan parempi. Jos olet käyttänyt pelkkää shampoota ilman laimentamista, olet saattanutkin jo huomata, että sen levittäminen turkkiin tasaisesti on hankalaa ja työlästä. 

 

 

Jollain koirilla on oma matto missä odottaa ruokailua, voisiko teillä olla vastaava matto kylpyhuoneessa? Saippuaiset tassut eivät luista, kun seisoo maton päällä. Voit opettaa koiralle, että niin kauan kun sen pitää seistä matolla, on pesuhetki vielä kesken ja vasta kun annat sille luvan poistua siitä, se saa ravistella ylimääräiset vedet pois ja kastella sinut palkkioksi pesusta. 

 

 

Imukuppi ja kiinnityslenksu auttavat pitämään koiran paikallaan pesun aikana ja se oppii nopeasti olemaan paikoillaan eikä yritä karata aina, kun päästät siitä irti. Jos sinulla on kylpyhuoneessa sileät kaakelit tai kylpyamme, pysyy tähän tarkoitettu imukuppi hyvin paikallaan. Voit käyttää sitä myös kaikilla muillakin sileillä pinnoilla (esim. vauvan amme, lavuaari, ym.).

 

 

Jos kylpyhuoneesi kaakelit ovat röpelöiset tai koira on iso ja vahva ja vetää paljon, voi olla ettei imukuppi pysy siinä kiinni. Silloin vaihtoehto on kytkeä koira esim. hihnaan jolla voit pitää sen lähelläsi.

 

 

Kiinnityslenksu tai tavallinen kaulapanta ovat hyvä apu myös kastellessasi koiran päätä. Saat pidettyä lenksusta sormella kiinni suojaten samalla koiran kuonoa vedeltä ja kuono pysyy suojassa kämmenesi alla etkä tarvitse puristaa kuonoa.

 

 

Älä pelkää liikaa, että koiran korviin tai silmiin menee vettä, yleensä koira vain ravistaa ylimääräiset vedet pois. Mielestäni liian monissa kirjoituksissa peloitellaan turhaan tällä asialla. Monet koirat uivat ja jopa sukeltelevat kivien perään ja eivätkä silti saa korvatulehduksia. Olen sitä mieltä, että suurempi riski saada korvatulehdus on se, kun koira raapii lenkin jälkeen korviaan ja sinne menee pöpöjä.

 

 

Kuivatessa Ear Buddy – froteepanta auttaa silloin, kun koira ei tykkää että ilmavirta osuu sen pään ja korvien alueelle. Saat kuivattua muun osan koirasta helpommin ja lopuksi voit kuivata pääalueen pienemmällä puhallusteholla.

Oletko jo liittynyt postituslistallemme? 

Jos et niin voit tehdä sen helposti alla olevan kuvakkeen avulla.  Voit käyttää 10% alennuksen (alennus ei koske trimmauskoneet ja turkinkuivaus -osaston tuotteita) heti aktivoituasi uutiskirjeen tilauksen. 

Tervetuloa vinkkien ja erikoistarjousten pariin!

Vastaa