Miksi koiran kynsiä tulee leikata säännöllisesti?

Lyhyenä pidetyt kynnet ovat olennainen osa koiran hyvinvointia. 

Liian pitkiksi kasvanut kynsi vaikeuttaa koiran askellusta aiheuttaen kiputiloja. Liian pitkä kynsi myös repeää tai lohkeaa herkästi, jolloin kynnen kuoriosa usein joudutaan poistamaan rauhoituksessa eläinlääkärissä. Se maksaa paljon, on koiralle kivulias ja paraneminen vie viikkoja. Sen lisäksi tassua joudutaan suojaamaan paranemisen ajan aina ulkoillessa sekä pitämään koiralle epämiellyttävää kauluria sisätiloissa, ettei koira pääse nuolemaan haavaa. 

Työlästä! Huomattavasti helpompaa on siis leikata kynsiä säännöllisesti. Ja parasta on, jos opettelet leikkaamaan kynnet itse. 

Alla vinkkejä sekä kuvia helpottamaan leikkaamista oikeasta kohdasta. Muista, harjoitus tekee mestarin! 

Leikkaa aina vain vähän kerrallaan ja usein, sopiva väli on noin kerran viikossa, vähintään kuitenkin 2-3 viikon välein. Suosittelen valitsemaan kynsihuollolle aina saman viikonpäivän, siten muistat sen varmemmin. Jos kynsiä leikataan vain trimmauksien yhteydessä niin se ei riitä. Ydin kasvaa kynnen mukana, eikä kynttä voi leikata yhdellä kerralla lyhyeksi.

Jos kynsi on päässyt liian pitkäksi, sitä ei voi leikata kerralla lyhyeksi, muuten tulee verta. 

Ydin kasvaa kynnen mukana (kuva alla), joten leikkaa alkuun vain vähän kerrallaan mutta usein, jopa pari kertaa viikossa, kunnes sopiva mitta on saavutettu. Kun kynttä leikataan säännöllisesti, ydin on lyhyempi ja kynnet on helppo pitää kauniina ja lyhyinä.

Koiran kynnen muoto ja leikkauskohdat

Mitä jos leikkaan vahingossa liikaa?

 
Tärkeintä on, ettet hätäänny! 

Jos leikkaat kynttä vahingossa liikaa, sen ydinosa alkaa vuotamaan verta. Pysy silti rauhallisena, sillä monesti koira ei edes huomaa vahinkoa vaan omistajan turha panikointi pelästyttää koiran. Ensiapuna voit painaa kynnen päätä muutaman minuutin ajan. Parempi olisi kuitenkin varautua ennalta ja hankkia kotiin verentyrehdytysjauhetta

 

Purkki sitä maksaa vain muutamia euroja ja sitä saa eläinlääkäriasemilta, trimmaamoista ja useista nettikaupoista. 

 

Jauheen käyttö on helppoa; töpötä jauhetta vuotavaan kynteen ja voilá – verenvuoto tyrehtyy. 

Sitten ei muuta kuin jatkamaan leikkaamista.

 

Kynsileikkureiden stoppareita en suosittele käyttämään koskaan, parempi katsoa omin silmin oikea kohta. Monesti koirat kuluttavat kynsiä eri tahtiin, eli joistain voi leikata enemmän kuin toisista. 

 

Alla olevassa kuvassa näet kynnen rakenteen, joka helpottaa hahmottamaan kohdan, mistä leikata. Kynttä kannattaa katsoa aina alhaalta ylöspäin. Kun opettelet leikkaamaan vain kynnen sarveisosaa (kynnen kärjestä sekä reunoilta), säilyy ydinosa ehjänä. 

Koiran kynnen muoto alhaalta katsottuna

Kynttä voi jopa ”vuolla” eli leikkaa ensin kynnen kärjestä vähän pois ja sen jälkeen ytimen ympäriltä joka reunasta pikku siivu kerrallaan. Tämä on myös hyvä tapa varmistaa, että kynsisakset ovat tarpeeksi terävät. Mikäli ”vuoleminen” ei onnistu, on terä tylsynyt ja kynsisakset pitäisi vaihtaa, muuten terä vain litistää kynttä, joka saattaa tuntua koirasta epämiellyttävältä ja sen takia se alkaa inhoamaan kynsien leikkausta.

 

Kynnen sopivan pituuteen turvallisesti lyhentämiseen päästään parhaiten leikkaamalla ensin vähän saksilla ja käyttämällä lopuksi kynsiviilaa. Niitä on erilaisia ja edullisimmillaan ihan ihmisten kantapääraspi ajaa asian. Itse suosimme kuitenkin USB -ladattavaa akkukynsitrimmeriä, joka on hiljainen ja tehokas sekä erittäin helppokäyttöinen.

 

Yllämainitut ja muut kynsienleikkaamiseen tarvittavat välineet löydät myös meidän trimmaamolta sekä verkkokaupasta.

 

Jos kuitenkin kynsienleikkaus kotona arveluttaa niin ei hätää. Varaa meille aika niin leikkaamme ne puolestasi, saatavilla on myös edullinen 10 kerran kynsi-passi. 

Tärkeintä on, että kynnet leikataan säännöllisesti, ei se kuka homman tekee. 

Sopiva väli suurimmalle osalle koirista on noin 1-3 viikkoa.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua, toivotamme sinulle kynsienhoito-iloa!

Vastaa