Harjaus

Koiran hyvinvointi

Mikäli koirasi on tiheäturkkinen, harjaa turkki karstalla juuresta asti. Periaatteessa ei ole väliä, harjaatko myötä- vai vastakarvaan, kunhan harjaat juuresta asti ja lopputulos on takuton. Jos koirallasi on pitkä turkki, voit harjata turkkia myös hellävaraisemmalla piikkiharjalla.

 Kokeile lopuksi pitkäpiikkisellä kammalla (esim. villakoirakammalla), joka ylettää karvan läpi aina ihoon asti, ettei turkkiin ole jäänyt takkuja. Jos kampa jää johonkin kohtaan kiinni, on siinä vielä harjaamista. Takkuja ei saa repiä auki kammalla, vaan ne selvitellään karstalla, piikkiharjalla ja tarvittaessa takunavaajilla/saksilla!

Harjatessa työvälineen on mentävä aivan koiran ihoon asti, muuten harjaamisesta ei ole mitään hyötyä; turkki jää pohjasta takkuun. Älä kuitenkaan raavi ihoa, vaan karstaa turkkia ihosta ylöspäin. Parhaimman tuloksen saat harjaamalla turkin järjestelmällisesti pieni jakaus kerrallaan.

Harjaustapoja ja -neuvoja on useita, riippuen turkin laadusta, koiran käyttäytymisestä, omista mieltymyksistä, tärkeintä kuitenkin tässäkin asiassa on säännöllisyys.

Tässä yksi esimerkkitapa; laita koira kyljelleen ja harjaa takajalka, mahanalus, kainalo, etujalka ja kylki. Käännä koira toiselle kyljelle ja harjaa se samoin. Nosta koira seisomaan ja harjaa häntä, hännänalus ja selkä. Harjaa seuraavaksi eturinta, lavat, niska ja pää. Lopuksi korvat ja korvantaustat.

Hellävarainen karsta
Antistaattinen Keller harja
Joustava Show Tech takkukarsta soft