Silmät

Koiran hyvinvointi

Silmistä tulee poistaa rähmä päivittäin. 

Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun silmien alla oleva karva on pitkää ja pehmoista. Autamme mielellämme, jos tarvitset apua näiden silmän alla olevien karvojen poistamiseen ja siistimiseen tai vinkkejä, mikä trimmauskone olisi juuri teidän tarpeisiin riittävä laite.

Jos rähmä on vain ihan pieni, nyppäise se vain varovasti sormilla pois tai pyyhkäise esim. nukkaamattomalla kuituliinalla tai vanulapulla.

Jos rähmät ovat ehtineet jo kovettua isoksi paukuksi, älä revi niitä väkisin pois! 

Pehmitä ne pitämällä tarpeeksi märkää kuituliinaa rähmän päällä niin kauan, että se alkaa pehmetä ja voit varovasti alkaa pyyhkiä sitä pois. 

Jos rähmä on kovettunut jo kiinni ihoon ja revit sen väkisin pois, saattaa rähmääntyneet karvat irrotttaa mukanaan myös herkkää ihoa, jolloin silmänurkan hoitaminen vaikeutuu todella paljon. Jos iho aukeaa, tulehtuu se herkästi ja saattaa vaatia käynnin eläinlääkärillä. 

Käytä silmänpuhdistuksiin aina hyvälaatuisia puhdistusaineita, suomalainen kraanavesi on puhdasta, joten voit hyvin käyttää puhdistamiseen myös pelkkää vettä. Joskus kuitenkin rähmät lähtevät helpommin pois karvoista, kun käytät silmänurkille sopivia puhdistusaineita. 

Mielestämme kuituliina on parempi vaihtoehto, kuin pehmeä pumpuli. Se on pehmeä, mutta siinä on vähän enemmän kitkaa kuin pelkässä vanulapussa, joten lika irtoaa helpommin. Se myös säästää puhdistusainetta, kun se ei ime sitä itseensä niin paljon kuin pehmeä pumpuli. 

Lue aina ohjeet kunnolla, ennen kuin laitat ainetta silmän lähelle. On tuotteita, jotka voivat huoletta osua silmiin, mutta myös niitä, jotka on tarkoitettu vain karvojen puhdistamiseen. 

Kellertävä/vihertävä runsas rähmä ja punoittavat silmät vaativat yleensä aina eläinlääkärikäynnin.

Vuotaviin silmiin on monia eri syitä; jonkunlainen allergia, luomen sisällä kasvavat karvat, tulehtuneet ikenet/hampaat sekä joskus myös paha korvatulehdus. Joten jos silmien vuoto on jatkuvaa, suosittelemme aina erityisesti silmiin erikoistunutta lääkäriä, yleislääkäreillä ei välttämättä ole erikoislaitteita, joilla nähdään kokonaisvaltainen silmän kunto.