Autamme mielellämme sopivien terien valinnassa.

Etsitään yhdessä sopivat terät, jotka sopivat parhaiten juuri sinun tarpeisiisi. Eri terien pituuksilla ja ominaisuuksilla on väliä, leikkaatko runko-, jalka-, häntä-, pään alueen- tai tassunpohjakarvoja, vai etsitkö sopivaa terää esim. villakoirien konetöihin.

Tässä muutama yleisvinkki terän valintaan:

Pidemmiksi leikkaavien terien perässä oleva F/FC (fine cut) tarkoittaa sileää, tasaista lopputulosta. Nämä soveltuvat mielestämme erinomaisesti kaikille turkeille; turkin laatu, takut tai tiukat kiharat määrittelevät silloin terän pituuden valinnan. Trimmaamolla käytämme näitä teriä myös vesikoirille ja pohjavillaroduille. Trimmausjälki on siistiä ja terät liukuvat turkissa mukavasti.

Markkinoilla on useita eri tyyppisiä harjoja, kampoja ja karstoja, joilla voit harjata, avata tai nostaa turkkia ihosta ylöspäin ennen trimmausta. Myös niiltä roduilta, joita ei normaalisti harjata. Vesikoirillekin voidaan helposti jättää pidempi turkki, jos turkki ei ole liian paksulla ja tiukalla kiharalla. Meidän asiakkaiden suosituin terä talvipituudeksi on noin sentin jättävä 4F/FC terä. Tämä vaatii yleensä säännöllisen trimmausvälin (3-4 kk riippuen turkinlaadusta), muuten turkki menee niin tiukalle kiharalle, ettei näin pitkäksi jättävä terä kulje karvan seassa. Jos turkki ajetaan alas vain pari kertaa vuodessa, silloin tämä terä ei ole mahdollinen.

Terää valitessasi huomioithan myös sen, että mitä takkuisempi tai tiheämpi turkki koirallasi on, sitä lyhyemmäksi leikkaavaa terää kannattaa harkita, vaikka haluaisitkin pitää koirallasi pidemmän turkin. Jos terä ei mene ihoon asti niin lopputuloksesta ei tule hyvä.

Jos turkki on päässyt kovin takkuun, on turvallisin ajaa se kokonaan pois. Usein tähän tehtävään paras valinta on #10, #10W tai #7FC. Silloin terän saa kulkemaan takkujen alla ja se ei nipistä, revi karvaa tai ihoa ajaessa. Takkuja poistaessa muista olla erityisen varovainen – kiristä ihoa hellästi samalla kun ajat, sillä ihoon asti ylettyvä takku nostaa helposti myös ihoa ylöspäin. Tämän takia takkujen leikkaaminen saksilla on aina huonoin vaihtoehto, kone ja lyhyeksi leikkaava terä on turvallisin valinta.

Ilman tuota F/FC merkintää olevat terät on tarkoitettu ensisijaisesti paksujen, takkuisten tai tiukalla kiharalla olevien turkkien alasajoon. Mikäli turkki on erittäin huopaantunut tai paksulla tiukalla kiharalla, olethan näiden terien kanssa erityisen varovainen. Näissä terissä hammastus on harvempi, jolloin on tärkeää, että tietää, onko takun/kiharan sisällä ihoa ja missä menee esim. nivusten ja kainaloiden ihopoimut sekä nisät. Myöskään leikkausjälki ei ole niin siisti ja tasainen kuin F/FC terillä leikatessa.